De geschiedenis van Sientjes

De naam Sientjes is al decennia lang verbonden aan de plaats waar je ons vindt.


Voor ons staat Sientjes voor gastvrij, duurzaam en (h)eerlijk. We houden de naam Sientjes daarom graag in ere. Het pand is nieuw, de waarden tijdloos en ons welkom hartelijk. Wanneer mogen we je als gast verwelkomen?

Neem een diepe duik in de rijke geschiedenis van Sientjes!


De naam Sientjes

De naam Sientjes is al decennia lang verbonden aan de plaats waar je ons vindt.

Aan de Berm in Kerkdriel ontvingen ‘Sientje’ en haar opvolgers jarenlang vele gasten in het café/restaurant. In een karakteristieke sfeer met een drankje en eenvoudige gerechten. Veel streekgenoten hebben allemaal een uniek verhaal of herinnering aan Sientjes. Het heldere water aan de overzijde draagt met ‘het Gat van Sientje’ zelfs haar naam.

Voor ons staat Sientjes voor gastvrij, duurzaam en (h)eerlijk. We houden de naam Sientjes daarom graag in ere. Het pand is nieuw, de waarden tijdloos en ons welkom hartelijk. Wanneer mogen we je als gast verwelkomen?

Uit Drielse vertellingen

A.C. van Boxtel, hier vrij vertaald:

Het “café van Sientje” blijkt al bijna tweehonderd jaar een trekpleister voor schippers, vissers, handelsreizigers of de doorsnee-mens die graag een borrel proeft. Men zag vaak schepen die tegen de wind in zwoegden of schepen die vergingen. Minstens twee keer zag men vanuit het café een schip tenonder gaan in een storm. Deze zijn met de baggerwerkzaamheden in de jaren vijftig aan de vergetelheid onttrokken. Het café werd een geliefde aanlegplaats voor de schippers, maar ook over land via de dijk wist men het te vinden.

Begin 1800

Was de eigenaar een zekere Reuvers

Begin 1800 was de eigenaar een zekere Reuvers, die het aan een Jan van Eeuwijk verkocht. Dielis van Eeuwijk was de volgende eigenaar die het in 1909 overdeed aan ene Dielis Hooijmans en Klara Nendels. Deze Klara Nendels (1875-1964) was nu Sientje, bijgenaamd “Sientje van Lijpen”. Haar man stierf in 1953 en in 1959 verkocht zij het café aan Jos Mutsaars. Sientje moet toch een min of meer bekende of indrukwekkende persoonlijkheid geweest zijn gezien de erfenis die zij naliet: “het Gat van Sientje”.

Schippers in de Maas

Schippers hadden in de Maas grote moeite met het nemen van de scherpe bocht bij Rome

waar tegenwoordig de rotonde ligt. Wanneer men net door de bocht was bleek de wind van een andere kant te komen waardoor men daar onmiddellijk een klap in de zeilen kreeg. Het land aan de noordzijde van de Jan Klingenweg te Alem noemt men nog steeds de “zij-klap”, doordat vroeger daar die beruchte rivierbocht lag. De rivier was in de zomer doorwaadbaar, en in de winter waren er veel overstromingen, rond 1870 besloot men hier iets aan te doen. Er werd bij Rome een dam in de rivier gelegd terwijl dwars door de Piekenwaard een bochtafsnijding gegraven werd.

Rond de jaren dertig werd de Maas opnieuw gekanaliseerd


Omdat het water en de schepen nog vlugger moesten kunnen. De grote bocht om Alem heen werd afgesneden.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een grote vraag naar zand, dus werd het zand in de Maas opgezogen en afgevoerd. De oude Maasarm veranderde van zand weer in water. Het water dat toen ontstond heet nu het “Gat van Sientje”.